Rietumu Bankas labdarības fonds līdzfinansē Svētā Jēkaba katedrāles restaurāciju Vecrīgā

Rietumu Bankas labdarības fonds piešķīris līdzekļus Svētā Jēkaba katedrāles torņa rekonstrukcijas pabeigšanai un fasādes apgaismojuma uzstādīšanai Vecrīgā.

Šis dievnams, kas rakstos pirmoreiz minēts 1225. gadā, ir viens no senākajiem un ievērojamākajiem gotiskās arhitektūras pieminekļiem Latvijā.

Svētā Jēkaba katedrāle ir galvenais katoļu Baznīcas Rīgas arhidiecēzes dievnams, kurā regulāri notiek dievkalpojumi.

2016. gadā ar valsts un pašvaldības atbalstu tika sākti apjomīgi katedrāles restaurēšanas darbi. Šobrīd jau pilnībā atjaunota ēkas fasāde un nomainīts jumta segums. Šogad no katedrāles 80 metrus augstā torņa tika demontēts jumta segums – 270 gadus vecās vara plāksnes, un tās tika aizstātas ar jaunām. Svētā Jēkaba katedrāles tornī atrodas turpat 500 gadus vecas koka konstrukcijas, kas zināmas kā senākās Latvijā, kuras joprojām kalpo. Tika veikts šo konstrukciju remonts, un pavisam nesen, maija beigās, torņa smailē tika uzstādīts atjaunotais apzeltītais gailis.

Šī rekonstrukcijas posma noslēgumā paredzēts restaurēt torņa iekštelpas, atjaunot vēsturiskā fasādes pulksteņa darbību, kā arī uzstādīt katedrāles fasāžu ārējo apgaismojumu. Šiem nolūkiem Rietumu Bankas labdarības fonds piešķīris 30 tūkstošus eiro.

Rietumu Bankas labdarības fonda valdes priekšsēdētāja Inga Šīna stāsta: „Esam ļoti gandarīti, ka Rīgas arhidiecēze veic tik apjomīgu darbu, lai atjaunotu Svētā Jēkaba katedrāli. Šis ir izcils arhitektūras piemineklis un viena no skaistākajām viduslaiku celtnēm Rīgā, kas veido raksturīgo vecpilsētas tēlu.

Pēc restaurācijas pabeigšanas Rīgas iedzīvotāji un viesi varēs pilnībā novērtēt šī dievnama cēlumu un krāšņumu. Mums būs iespēja apbrīnot šo arhitektūras šedevru ne tikai dienā, bet arī pēc krēslas iestāšanās, un uzzināt laiku, raugoties uz apzeltīto katedrāles torņa pulksteni.”

Visus Svētā Jēkaba katedrāles atjaunošanas darbus plānots pabeigt līdz 2025. gadam, kad baznīca svinēs 800 gadu jubileju.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply