Ir izdots Ivana Aivazovska darbu katalogs

Pagājušajā nedēļā notika Ivana Aivazovska izstādes, kas pagājušajā gada nogalē risinājās muzejā „Rīgas Birža”, kataloga prezentācija.

Izstādi un kataloga izdošanu finansiāli atbalstīja Rietumu Bankas labdarības fonds.

Pagājušā gada rudenī un ziemā lielus panākumus guva plašā izstāde „Gaismas metafizika”, kas bija aplūkojama vienā no galvenajiem Rīgas muzejiem. Tajā bija apskatāmi vairāki desmiti Ivana Aivazovska dažādu žanru darbu: marīnas, ainavas un vēsturiskas kompozīcijas. Tostarp – pirmoreiz Latvijā – gleznas no Odesas mākslas muzeja un Igaunijas muzejiem. Apmeklētāji varēja apskatīt arī Ivana Aivazovska darbus no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) kolekcijas.

Rietumu Bankas labdarības fonda padomes priekšsēdētājs Arkādijs Suharenko savā kataloga prezentācijai veltītajā ievadrunā teica: „Izstāde tika veidota ar lielisku gaumi un takta izjūtu, un tās sniegtie iespaidi bija svaigi, patiesi un personiski. Mēs savām acīm varējām redzēt un sajust gaismas maģisko burvību un dienvidu „skanīgās” krāsas, un, protams, noslēpumaino jūras dramatismu – visu, kas mums patīk Eiropas un pasaules mēroga gleznotāja Ivana Aivazovska mākslā.

Rietumu Bankas labdarības fonds ar prieku un aizrautību atbalstīja gan izstādi, gan kataloga izdošanu. Kopā ar Nacionālo mākslas muzeju esam īstenojuši jau vairāk nekā divus desmitus projektu, un ceram, ka šī sadarbība turpināsies, ka ir vēl daudz brīnišķīgu darbu, kas mums jāpaveic.”

Rīgas izstādes ekspozīcija bija patiesi unikāla. Daudzi no šeit eksponētajiem darbiem „nav redzējuši” cits citu ļoti ilgu laiku vai pat nekad. Izstādē bija aplūkojami tādi slaveni gleznotāja darbi kā „Skats uz Vezuvu dienu pirms vulkāna izvirduma””(1885., Igaunijas Mākslas muzejs); „Puškins Melnās jūras krastā”(1897., Odesas mākslas muzejs); „Jūras ainava (Vakars)” (1855., LNMM); ainava „Migla uz jūras” (1884., LNMM), ko mākslinieks dāvāja Rīgai pēc 1886. gadā šeit notikušās personālizstādes, un citi.

Ivans Aivazovskis (1817–1900), armēņu izcelsmes krievu gleznotājs, visā pasaulē ir slavens kā virtuozs jūras ainavu meistars, kuru apbrīnoja jau viņa laikabiedri. Mūsdienās viņa darbi bieži vien kļūst par starptautisku izsoļu pieprasītākajām lotēm.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply